Харчування

Організація харчування вихованців Хижанського ЗДО (ясла – садок) здійснюється згідно діючого законодавства. Основні нормативні документи, які регламентують організацію харчування в ЗДО:
Закон України "Про дошкільну освіту"
Закон України "Про дитяче харчування"
Закон України "Про безпечність та якість харчових продуктів"
Постанова КМУ від 27.01.2021 № 86 "Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 12 березня 2003 № 305"
Постанова КМУ від 24.03.2021 № 305 "Про затвердження норм та порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку"
Cпільний наказ Міністерства освіти і науки України та Міністерства охорони здоров'я України від 17.04.2006 N 298/227 "Про затвердження Інструкції з організації харчування дітей у дошкільних навчальних закладах" (iз змінами, внесеними згідно з наказом N 202/165 від 26.02.2013)
Спільний наказ МОЗ та МОН України від 01.06.2005 N 242/329 ''Про затвердження Порядку організації харчування дітей у навчальних та оздоровчих закладах''
Спільний наказ МОЗ та МОН України від 15.08.2006 N 620/563 ''Щодо невідкладних заходів з організації харчування дітей у дошкільних, загальноосвітніх, позашкільних навчальних закладах''
Інструкції з організації харчування дітей затвердженої наказом МоінУ та МозУ від 17. 04. 2006р. № 298/227
Відповідно до Рішення Королівської селищної ради Закарпатської  області "Про організацію харчування здобувачами освіти у закладах освіти та закладах дошкільної освіти Королівської селищної ради на 2022р."  вартість харчування дітей у Хижанського ЗДО (ясла – садок)  з 01.02.2022 становить – 50,00 грн. (з розрахунку: 30,00 грн –бюджетні кошти, 20,00 грн – батьківська плата).
На підставі Наказу Міністерства освіти і науки № 667 від 21.11.2002 р. пільгами на харчування користуються наступні категорії дітей:
- діти з малозабеспечених сімей;
- діти-сироти (під опікою);
- діти з багатодітних сімей;
- діти-інваліди.
Для оформлення пільги на харчування необхідно надати наступні документи:

Діти учасників бойових дій в АТО:

  • Довідка про участь особи в АТО;
  • Посвідчення учасника бойових дій;
  • Свідоцтво про народження дитини.

Діти з малозабеспечених сімей (безкоштовне харчування):

  • Довідка з Управління праці та соціального населення (оригінал) - 1 шт. (поновлюється 1 раз у півроку);
  • Ксерокопія свідоцтва про народження дитини - 1 шт.;
  • Довідка форма №3 - 1 шт.

Діти-сироти (під опікою) (безкоштовне харчування):

  • Ксерокопія свідоцтва про народження дитини - 1 шт.;
  • Ксерокопія рішення суду про опікунство - 1 шт.

Діти з багатодітних сімей (троє і більше дітей віком до 18 років) (оплата за харчування 50%):

  • Ксерокопія свідоцтв про народження всіх дітей - по 1 шт.;
  • Ксерокопія посвідчення багатодітної сім'ї - 1 шт.;
  • Довідка форма №3 - 1 шт.;

Діти-інваліди:

  • Посвідчення про інвалідність;
  • Свідоцтво про народження дитини.

Діти, що мають статус внутрішньо переміщеної особи:

  • Заява батьків;
  • Довідка про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи;
  • Копія свідоцтва про народження дитини.
З 01.01.2022 року повністю вступила  в дію постанова Кабінету Міністрів України від 24.03.2021 р. № 305 «Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку». За новими вимогами щодо організації харчування дітей заклади освіти вже працюють з 1 вересня 2021р., коли постанова набрала чинності. Відтермінування до 1 січня 2022р. стосувалося лише тих закладів, що мали укладені договори на постачання харчових продуктів або надання послуг з харчування, строк дії яких встановлено до 31 грудня 2021 р.
Основні зміни в меню закладів освіти, які набирають повної чинності з 1 січня 2022 року:
•  збільшення вживання овочів (кожний прийом їжі повинен включати вживання овочів згідно вікової норми);
•  збільшення вживання фруктів;
•  зменшення вживання хліба (цільнозерновий, є прийоми їжі без хліба);
•  зменшення вживання картоплі (одна страва картоплі чергується з 4-5 страв із злакових);
•  збільшується споживання птиці;
•  зменшується споживання насичених жирів (масла);
• обмежується вживання чаю, соку та какао ( в закладах дошкільної освіти не більше 2 порцій на тиждень кожного виду);
• обмежується вміст цукру, солі та жиру в стравах, які готуються в закладах освіти.
На підставі примірного чотиритижневого меню щодня медичний працівник закладу складає меню-розклад, в якому зазначається повна назва страв, їх теоретичний вихід для кожної вікової групи, кількість порцій, кількість продуктів харчування (брутто/нетто) у чисельнику для одної дитини, у знаменнику для всіх дітей.
На кожну страву в закладі повинна бути складена та затверджена керівником закладу технологічна карта, яка складається до Картотеки страв.
Також встановлюються вимоги до харчування дітей з особливими дієтичними потребами (цукровий діабет, харчова алергія, непереносимість лактози). Забезпечення таким харчуванням здійснюється за наявності медичної довідки, виданої сімейним лікарем, де зазначено особливі дієтичні потреби здобувача освіти/дитини із встановленням діагнозу.